Hondenzorg
Renske
Hondenzorg
02/20/2024
2 min
0

Senior Hondenzorg: Specifieke Gezondheidstips en Preventieve Maatregelen voor Oudere Honden

02/20/2024
2 min
0

Oudere honden hebben in de loop van de tijd steeds meer speciale zorg nodig en de eigenaar van een oudere hond moet zich aanpassen aan de veranderende behoeften van hun puppy. Net als bij mensen neemt de lichaamskracht van een hond af en kan hij of zij gevoeliger worden voor gezondheidskwesties als ze ouder worden. Hier zijn enkele gezondheids- en preventieve zorgtips om een senior hond zo veel mogelijk op zijn of haar gemak te houden als de hond zijn of haar gouden jaren ingaat.

Lichamelijk onderzoek

Frequente dierenartsbezoeken voor een lichamelijk onderzoek zijn erg belangrijk voor het vroegtijdig ontdekken en behandelen van eventuele gezondheidskwesties. Een senior hond dient ten minste eenmaal per jaar, zo niet vaker, een lichamelijk onderzoek te ondergaan bij zijn dierenarts. Deze afspra(a)k(en) kunnen helpen om gezondheidskwesties zoals artritis, hartziektes, diabetes etc. te ontdekken voordat ze verder kunnen verergeren.

Aangepaste voeding

Een oudere hond heeft andere voedingsbehoeften dan een beetje puppy, en dan kun je ook niet van een kant-en-klaar dieet uitgaan. Overgewicht is bij oudere honden een veelvoorkomend probleem dat een extra belasting kan vormen voor hun gewrichten. Een vezelrijk dieet mag dan weleens het advies zijn. Zo'n dieet is laag in calorieën zonder vitamines en mineralen te missen. Glucosamine en chondroïtine kunnen ook goede supplementen zijn voor gezonde gewrichten. 

Aangepast lichaamsbeweging

Het blijft natuurlijk voor je oudere hond belangrijk om in beweging te blijven, maar dat gebeurt mogelijk niet met de intensiviteit en zelfde soort activiteit als vroeger. Korte rustige wandelingen zijn vermoedelijk praktischer dan een hele middag de Veluwe doorkruisen. Zwemmen is helemaal een heerlijke activiteit voor oudere honden omdat het de gewrichten niet zomaar belast. Als je e eenmaal gewend bent geraakt, wil je natuurlijk dat ze tot het einde van de dagen zo comfortabel mogelijk is. 

Comfortabele leefomgeving

Oudere honden kunnen het op termijn sneller koud krijgen en last krijgen van de gewrichten en liggen op een harde vloer. Met een lekker warm en zacht bed ben je al een heel eind, maar je kunt bijvoorbeeld ook een loopplank voor de trap en de auto kopen zodat ze niet hoeft te springen. Veel springen wordt nu eenmaal niet goed.

Geestelijke gezondheid en Welzijn

Naast fysieke activiteit, is mentale stimulatie is net zo belangrijk. Puzzelspeelgoed, evenals spellen die een beroep doen op mentale vaardigheden, kunnen cognitieve functies behouden of verbeteren. Aandacht en genegenheid van hun eigenaren zijn natuurlijk ook essentieel; senior honden raken over het algemeen meer gehecht en hebben meer behoefte aan gezelschap.

Gebitsverzorging

Gebitsproblemen kunnen tot andere gezondheidsproblemen leiden indien niet aangepakt. Regelmatige controles van het gebit alsmede het reinigen van tanden en tandvlees zijn noodzakelijk voor oudere honden zodat gebitsproblemen kunnen worden voorkomen.

Tot Slot

De zorg voor een senior hond vereist toewijding. Het goed inzichtelijk krijgen van de veranderende behoeften van deze dieren is daar iets dat wellicht het meest van belang is. Zorg dit soort gezondheidstips en preventieve maatregelen delen met de senior hondenbezitters in je kennis- en vriendenkring, zodat wij – en zij- het leven van de honden die ouder worden zo comfortabel en vreugdevol mogelijk maken. De liefde en zorg die je nu geeft, wordt terugbetaald in trouw en onvoorwaardelijke liefde van je viervoetige vriend.

 Reacties
Categorieën